KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakDJEČJA STOMATOLOGIJA

Dječja stomatologija (pedodoncija), stomatološka je grana koja se bavi očuvanjem oralnog zdravlja djece, počevši već od samog rođenja.
Dijete ima 20 mliječnih zuba, koji kasnije čuvaju mjesto za 28 "trajnih" + eventualno 4 umnjaka (nekima izrastu, a nekima ne).
Prvi zubići obično "niknu" kod 6-mjesečne bebe, i svi izrastu do prve godine - makar, naravno, postoje i izuzeci.
I njih treba uredno održavati i sanirati, ne samo zbog potencijalne zubobolje, već i da bi se smanjilo prisutstvo bakterija koje bi mogle ometati razvoj stalnih zuba.
U rano doba djeteta moguć je i i tzv. "karijes bočice", koji se najčešće javlja na prednjim zubima kao posljedica uzimanja zaslađenih tekućina ili mlijeka.

U svakom slučaju, poželjno je konzultirati se sa stomatologom kad dijete napuni prvu godinu - budite sigurni, i Vi i Vaše dijete....
Izrazito je važno da prvi posjet Vašega djeteta stomatologu bude pozitivno iskustvo.
Vi, kao roditelji, imate važnu ulogu u stvaranju pozitivne atmosfere prilikom prvog posjeta stomatologu. Ukoliko ste Vi nervozni, nervoza će podsvjesno prijeći i na Vaše dijete.
Prvi posjet trebao bi biti vrlo kratak i bez zahvata ili postupaka koji će djetetu vrijeme provedeno u ordinaciji učiniti nelagodnim. Osnovni ilj prvog susreta sa stomatologm je uspostavljanje pocjerenja i prijateljskog odnosa sa stomatologom te upoznavanje ordinacije.

Uloga Vas kao roditelja je ključna u stjecanju navike redovitog i ispravnog održavanja oralne higijene.
Pravilnim četkanjem zuba od najranije dobi sprječavamo nakupljanje zubnog plaka i pojavu karijesa.
Ako do pojave karijesa ipak dođe, a u pitanju su mliječni zubi, bitno je da se i njih plombira kako ne bi došlo do pomicanja zuba, a samim time i do pomicanja drugih zuba.
Ukoliko niste sigurni u ispravan način četkanja, mi ćemo Vas rado savjetovati kako pravilno četkati zube Vašeg djeteta.

Bitno je da s Vašim djetetom posjetite stomatologa i napravite prvi preventivni pregled prije navršene 7 godine života. Na taj način ćemo biti sigurni da se kosti i čeljust ispravno razvijaju.
Ukoliko dođe do pomicanja zuba u nepravilan i neprirodan položaj, mogu se pojaviti problemi u zagrizu. Takav položaj možemo ispraviti uporabom ortodonskog aparatića te time omogućiti ispravan daljnji razvoj čeljusti.
Dječja zaigranost, nedostatak straha, sportske aktivnosti i različite druge situacije mogu dovesti do oštećenja mliječnih ili trajnih zuba.

Bilo da je u pitanju lom krunice, korijena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dijete odmah odvedete stomatologu.
Ako se dijete aktivno bavi kontaktnim sportovima preporučamo izradu individualnog štitnika za zube (udlage) kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)