KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakINLAY / ONLAY ISPUNI

Onlay i inlay ispuni često se nazivaju i indirektnim ispunima(plombama). Njima nadoknađujemo oštećenja zuba nastala karijesom ili traumom. Zbog koncepta minimalno invazivne stomatologije danas ispuni sve više zamjenjuju krunice. Inlay i onlay bolje sjedaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim plombama. Superiorniji su i estetski i funkcionalno.
Klasične plombe se modeliraju direktno u ustima, dok se inlayi i onlayi ispuni izrađuju u dentalnom laboratoriju, te lijepe/cementiraju za oštećene dijelove zuba. Inlayom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta vanjske dijelove zuba. Ispuni se izrađuju iz kompozita, zlata ili keramike. Nekad se često koristilo zlato, zbog svojih povoljnih biofizikalnih svojstava, no današnja stomatologija veliki značaj pridaje i estetici, pa je u masovnu uporabu došla keramika.

Prednosti onlay/inlay ispuna, u odnosu na klasične plombe, ima mnogo. Ispuni puno bolje sjedaju na zube, čime se sprječava prodor bakterija i čuva zdravo zubno tkivo. Bijele plombe vremenom gube originalnu boju, za razliku od ispuna. Ugradnja ne zahtijeva velika brušenja zuba, a prijelaz na zubima je skoro nevidljiv.

Klasični ispuni se rade i modeliraju u ustima, dok se za Inlay i Onlay ispune uzimaju otisci, te se izrađuju u zubnim laboratorijima (kao i mostovi ili krune). Inlay i Onlay se najčešće izrađuju od keramike ili, još čvršće, cirkon keramike. Zbog svega navedenog, razlika u cijeni je očita tj. klasične plombe (amalgamske ili kompozitne) su jeftinije.


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)