KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakPLOMBE I ZUBNI ISPUNI

Klasične plombe, odnosno zubni ispuni, najjeftinija su metoda popravka zuba oštećenog od karijesa, dotrajalosti ili neke traume.
Tu bi osnovna podjela bila na "staromodne" crne amalgamske plombe i bijele.

Osnovna razlika amalgamske i bijele plombe je u sastavu; amalgamske plombe sadrže živu, koja je dokazano štetna za zdravlje, kao i olovo, srebro i bakar.
Amalgamske plombe dugo vremena su slovile i kao puno trajnije od bijelih, no nove tehnologije su omogućile i veliku trajnost bijelih plombi. Smatra se da traju prosječno 5 godina. Također, zbog mogućnosti kemijskog vezivanja za zube bijeli ispuni vraćaju prirodnu čvrstinu vašim zubima (amalgamske plombe se vežu samo mehanički).

Uz to, ugradnja bijele plombe ne zahtijeva "prekomjerna" brušenja zuba jer se postavlja na način da u potpunosti odgovara vašem zagrizu. Ako znam da nijedna plomba nije vječna, to postaje izuzetno važna stvar. Zub previše obljepljen plombama vremenom pukne čak i na zagriz običnog kikirikija, a tada u pomoć priskače jedino protetika.
Inače, suvremeni materijali omogućuju potpuno prilagođavanje zubu i usklađivanje s bojom, što bijele plombe čini gotovo nevidljivima, pa je i estetski aspekt u potpunosti zadovoljen.

Neke države su i zakonom zabranile amalgamske plombe (npr. Skandinavija), no činjenica je da su još uvijek u uporabi - prvenstveno zbog niže cijene.


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)