KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakORALNA HIGIJENA

Važnost oralne higijene
Krajem 19.stoljeća počinje sustavno provođenje redovitih preventivnih stomatoloških pregleda koje je organizirao John Greenwood u New Yorku.
Oralna higijena treba započeti u rano doba: pojavom prvog mliječnog zuba. Zube je već tada potrebno četkati samo s mlakom vodom, a kod starije djece s fluoridiranim zubnim pastama.
Moderna preventivna terapija se sastoji od terapijskog zahvata prije nastanka prvih simptoma (zubobolje), kako bi se osigurala učinkovita prevencija, a poslejdično i dugotrajnost zuba.
Glavni uzročnik bolesti parodonta je zubni kamenac (plak). Njegova količina i bakterije u slini direktno utječu na pojavu karijesa. Glavna svrha četkanja zubi je upravo uklanjanje zubnog kamenca.
Danas oko 90% stanovnika Zapada pere zube više-manje redovito, dok su u Hrvatskoj podaci porazni; u prosjeku ih peremo jednom tjedno! Smatra se da 80% Hrvata ne zna pravilno oprati zube...
Tako bi edukacija roditelja i djece trebala osnov prevencije karijesa. Putem vrtića, škola i pedijatara, djeci treba dati osnovne informacije i smjernice o važnosti oralne higijene i odlaska stomatologu na kontrolne preglede (Zapadnjaci preglede obavljaju dvaput godišnje).

Karijes je najčešći problem
Karijes je i danas najraširenija bolest našega doba; ima ga 90% svjetskog stanovništva! Radi se o kroničnoj bakterijskoj infekciji koja rezultira gubicima minerala iz zuba. A uzroka ima više: od neodržavanja pravilne zubne higijene, preko sastava sline (genetika), do prehrambenih navika.
Zubni kamenac ili plak, glavni je uzročnik karijesa i bolesti parodonta. Radi se o nakupini mikroorganizama, koja izgleda kao "bezbojno-žućkasti pijesak" na površini zuba, a uklanja se mehaničkim čišćenjem. Pored karijesa u tzv. zubnim džepovima kamenac može uzrokovati i parodontitis.

Svakodnevna oralna higijena
Oralna higijena započinje - kvalitetnom četkicom za zube. Unatoč proizvodnji tvrdih i srednje tvrdih četkica, generalno se preporučuju one mekane; jer ne oštećuju zubno meso ili eventualne ispune, a kamenac ionako uklanjaju sve četkice (ako se pravilno četka). Također, četkice sa oštrim rubovima vlakana su destruktivnije od zaobljenih, a i bolje je kupiti one sa više "snopića" vlakana; lakše je čistiti stražnje zube.
Kod pasti za zube su u pravilu bolje one koje sadrže fluor. Izbjegavajte one "za izbjeljivanje" jer mogu oštetiti zubnu caklinu.
Vodice za ispiranje usta mogu biti korisne za suzbijanje parodontnih bolesti, ali isključivo u kombinaciji s kvalitetnim četkanjem zuba!
Zubni konac je glavno sredstvo za higijenu međuzubnog prostora, nedohvatljivog četkicama.
Iako je pranje zuba najvažnije prije spavanja (zbog dodatnog sakupljanja bakterija), generalno se preporuča 3 puta dnevno (nakon doručka, nakon ručka i prije spavanja), a poželjno je i nakon svakog slatkog obroka (kolači, čokolada, bomboni i slično). Zubi se četkaju polukružnim pokretima (od zubnog mesa, uključivši i meso, prema vrhu zuba), s vanjske i unutarnje strane, a četkanje bi trebalo trajati barem 4 minute. Zubne paste ne trebate stavljati puno, ali i nemojte je "razblaživati" s vodom.


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)