KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakORALNA KIRURGIJA / ZUBNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća različite kirurške zahvate u oralnoj šupljini pacijenta.
Najčešći zahvati u oralnoj kirurgiji su vađenja zubi, bilo zbog dubokih karijesa, uznapredovalog parodontitisa ili raznih upalnih procesa.
Jedan od najčešćih zahvata je i vađenje umnjaka, bilo da u čeljustima nema dovoljno mjesta, bilo da rastu krivo i oštećuju susjedne zube, bilo da razvijaju upale.
Umnjaci su zadnji zubi tzv. "osmice", obično rastu u 20-im, a kod većine ljudi i ne stvaraju neke probleme (osim lagane boli prilikom rasta/izbijanja mesa), no svakako je poželjno napraviti rengenske snimke da se vidi njihov položaj (ponekad i ne izbiju do kraja).

Operativno vađenje umnjaka je u potpunosti bezbolan zahvat (pod lokalnom anestezijom), ali postoperativni oporavak je vrlo individualan; mogući su bolovi idučih nekoliko dana dok rana ne zacijeli.
Također je čest zahvat odstranjivanje vrška korijena zuba zbog upalnih procesa koji se ne mogu izliječiti klasičnom terapijom (ciste, granulomi).
Kirurški se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom, a poslije se korijen kanala puni biokompatibilnim materijalima.
Obično se radi i endodontski zahvat (čišćenje i širenje kanala zuba, te njegovo punjenje), a na kraju zašije gingivalni režanj.

Pod oralnu kirurgiju možemo svesti i ugradnju implantata.
Za njihovu ugradnju, potrebna je dovoljno visoka/široka čeljust kako bi implantat bio stabilan.
Ponekad je potrebno napraviti nadogradnju kosti kako bi se u nju, obično nakon par mjeseci, mogao uspješno ugraditi implantat.

Nakon oralno-operativnih zahvata stavljamo hladne obloge radi smanjenja otekline koja je česta pojava.
Poželjno je jesti hladne stvari (npr. sladoled), mekanu hranu, ispirati usta hladnim čajem od kadulje, te izbjegavati zrnatu hranu koja se može uvući u ranu.
Moguće su i upale koje rješavamo antibioticima. Nerijetka su i manja krvarenja prvih par dana nakon operativnog zahvata.


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)