KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Stomatološka ordinacija dr. Josip MajdakZUBNI KAMENAC

Zubni kamenac - glavna je "bolest" današnjice.
Naime, kamenac sam po sebi nije bolest, ali uzrokuje npr. karijes, parodontozu i svašta nešto... A to jesu bolesti, i to ozbiljne.
Dakle, zubni kamenac jeste temelj buduće bolesti, a nije tajna da se svaka bolest treba rješavati u startu - dok nije napredovala, obično geometrijski progresivno.
Na žalost, zubni kamenac se stvara - svima. Nekima češće, nekima rjeđe, ovisno o mnogim faktorima.
Neke možemo spriječiti (ishrana), neke ne (genetika), ali barem na dinamiku možemo djelovati: svakodnevnom oralnom higijenom.

Oni sretniji čiste zube od kamenca jednom godišnje, no u praksi su češće druge varijante - nerijetko je potrebno i svaki mjesec! Najčešće zbog neodržavanja higijene zuba...
Unatoč ponekad neugodnom osjećaju pri čišćenju kamenca na pojedinim mjestima (utrazvučnom), dugoročna korist je daleko veća.
Sjetimo se: kamenac uzrokuje karijes, karijes razara zub, a ovisno o razvoju, kad-tad ostajete bez zuba!
Naravno, taj se zub može nadomjestiti implantatom ili zubnim mostom (ovisno o stanju Vašeg zubala), no svi znamo "prirodni zub je prirodni zub".
Nemojte ga izlagati nepotrebnim rizicima!

Zubni kamenac nastaje kao posljedica odlaganja mineralnih tvari u dentobakterijski plak, što se očituje u obliku prozirno-bijelo-žutih naslaga na zubima.
Najčešće lokacije kamenca/plaka su područja u blizini izvodnih kanala žlijezda slinovnica, npr. unutarnje plohe donjih prednjih zuba te kod gornji kutnjaka.
Na sveopću žalost, zubni kamenac je rasprostranjen na svim zubima, iako praksa pokazuje da ga je najviše na "zadnjim", koje ljudi zbog teže dostupnosti i najmanje čiste...


Kontakti:


Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Majdak
Odra 10254
Đačka ulica 39/1
Tel/fax: 091 540 7818
Radno vrijeme: prema dogovoru
OIB: 78726415069
Email
josip.majdak@gmail.com
Socijalne mreže (uskoro!)